Recoltarea urinii pe parcursul a 24 de ore este necesara pentru anumite teste de laborator (ex. glicozurie, proteinurie, microalbuminurie) prin care se face o dozare cantitativa a substantelor prezente in urina (ex. glucoza, creatinina, proteinele, calciu, magneziu, sodiu, potasiu).
Recomandari pentru recoltarea urinei pe parcursul a 24 de ore:
pregatire pacient:
- aportul de lichide in preziua recoltarii si in timpul recoltarii trebuie sa fie normal (cu exceptia cazurilor cand medicul curant face recomandari specifice in acest sens)
- in unele cazuri se recomanda intreruperea medicatiei care poate induce interferente, cu cel putin 12 ore (de preferat 48 – 72 ore) inaintea inceperii recoltarii
- unele alimente pot influenta anumiti compusi chimici, astfel ca, uneori, la sfatul medicului, pacientul trebuie sa tina o anumita dieta inaintea analizei de urina
instructiuni de recoltare:
- dimineata (de exemplu la ora 06:00) se urineaza si nu se retine aceasta urina
- se colecteaza apoi intr-un recipient curat de 2 – 3 litri (nu se urineaza direct in recipient) toate emisiile de urina, timp de 24 ore, pana in ziua urmatoare la ora 06:00 dimineata, inclusiv urina din acest moment final (chiar daca nu exista nevoia imperioasa de a urina)
- vasul cu urina se pastreaza intr-o punga de plastic in frigider, pe tot parcursul colectarii
- la incheierea recoltarii (ultima emisiune de urina la ora 07:00 dimineata din ziua urmatoare), se masoara intreaga cantitate de urina colectata si se scrie volumul pe recipientul in care se va recolta proba
- se omogenizeaza (prin agitare) urina recoltata si se retin aproximativ 50 – 100 ml, in recipientul de unica folosinta pentru urina
In cazul in care pacientul este femeie, va specifica daca urina a fost recoltata in perioda menstruatiei.
Daca pacientul urmeaza un tratament medical, va specifica acest lucru impreuna cu denumirea medicatiei administrate.
Cu 24 de ore inainte de recoltarea urinei nu se vor consuma cantitati mari de lapte sau derivate ale acestuia, deoarece provoaca tulburarea urinei si produce o crestere a cantitatii de calciu din urina.
Daca pacientul urmeaza o dieta alimentara fara sare, trebuie sa comunice acest lucru personalului laboratorului, pentru a se cunoaste de ce cantitatea de sare din urina este scazuta.