Sindromul picioarelor nelinistite este o afectiune neurologica, senzitivo-motorie, care afecteaza calitatea vietii prin oboseala generata de tulburarile de somn. Acesta poate surveni secundar unor afectiuni medicale sau idiopatic, fara o cauza decelabila. Sindromul picioarelor nelinistite se poate asocia frecvent cu tulburarea de miscare periodica a picioarelor in somn.
Studiile arata ca 8 – 10 % din populatia generala sufera de aceasta afectiune, fiind de 2 ori mai frecventa la femei. Probabilitatea de a suferi de sindromul picioarelor nelinistite creste cu varsta, fiind cel mai des observata incepand cu varsta de 50 – 65 de ani.
Diagnosticul sindromului picioarelor nelinistite se bazeaza pe datele clinice, existand patru criterii esentiale : necesitatea imperioasa de a misca membrele (de obicei, picioarele, dar poate surveni izolat si la membrele superioare), senzatie de disconfort la nivelul acestor membre (neliniste, furnicaturi, piscaturi, arsura) ameliorata momentan de miscare, aparitia simptomelor in repaus si aparitia / agravarea vesperala sau nocturna a acuzelor.
Asocierea celor 4 caracteristici clinice permite diagnosticul sindromului picioarelor nelinistite. Totusi, certitudinea diagnosticului este garantata de prrezenta unor antecedente familiale relevante (prezenta acestei afectiuni la alti membri ai familiei) si de ameliorarea la tratament cu agonisti dopaminergici. De asemenea, aproximativ 80 % dintre persoanele cu sindromul picioarelor nelinistite sufera de Tulburarea de miscare periodica a picioarelor in somn, ce consta din miscari in tripla flexie la membrele inferioare, repetate periodic la 15 – 30 secunde. Este important de retinut ca tulburarea de miscare periodica a picioarelor poate aparea si fara asocierea sindromului picioarelor nelinistite.
Pentru stabilirea diagnosticului si a severitatii afectiunii se utilizeaza scale standardizate, bazate pe chestionare. Acuzele cele mai frecvente pentru care pacientii se adreseaza medicului sunt : senzatia de agitatie in picioare la adormire, treziri nocturne frecvente, tulburari de somn, astenie diurna, tulburari de concentrare, durere de cap, migrene, tulburari anxio-depresive.
Diagnosticul etiologic (al cauzei) presupune examen neurologic complet, cunoasterea tratamentului medicamentos al pacientului, analize de sange (inclusiv bilantul fierului) si, in cazuri selectionate, polisomnografie. Anumite medicamente, precum neurolepticele, antodepresivele, estrogeni, cafeina pot declansa sau agrava simptomele. De asemenea, carenta de fier sau de acid folic, sarcina, uremia, insuficienta renala cronica, polineuropatiile, boala Parkinson, hipotiroidia, poliartrita reumatoida, afectiunile pulmonare cronice pot determina simptomele sindromului picioarelor nelinistite.